Status | Verzilverde maatregel |
Wetenschappelijke factsheet | Vind hier de wetenschappelijke onderbouwing van deze maatregel |
Informatieblad | Vind hier het informatieblad van deze maatregel |
Versie | November 2017 |
Beschrijving
Met het verlagen van het ruw eiwitgehalte in het voer van vleeskuikens met 20 g/kg is een emissiereductie van 25 procent te bereiken. Risico’s op het gebied van groei en voerconversie zijn tegen te gaan door het toevoegen van essentiële (vrije) aminozuren aan het voer.
Door de behoefte en het aanbod van eiwit beter op elkaar af te stemmen, is de uitscheiding van urinezuur te verminderen. Dit verkleint de kans op de vorming van ammoniak. Het verlagen van het eiwitgehalte in het voer is hiervoor een goede maatregel.
Toevoegen aminozuren
Het verlagen van het ruw eiwitgehalte met 20 g/kg kan invloed hebben op de groei en voerconversie van het kuiken. De maatregel vraagt om voldoende aanvulling van essentiële aminozuren.In tabel 1 worden de streefwaarden van ruw eiwitgehalten en de energiewaarde van het voer per leeftijdsfase weergegeven.
Lagere mestafzetkosten
Door de maatregel blijft het strooisel in de stal droger, waardoor de kuikens minder last krijgen van voetzoollaesies en verteringsproblemen. Ook de mestafzetkosten dalen. Door het drogere strooisel is wel een toename van fijnstofemissie te verwachten.
Leeftijd | Standaard | Verlaging eiwit |
0 – 14 | 220 g/kg | 200 g/kg |
14 – 28 | 205 g/kg | 185 g/kg |
28 – afleveren. | 190 g/kg | 170 g/kg |
Praktijkinformatie
Effect op | Beoordeling | |
Milieu | ++ | Ammoniakreductie van 20 tot 50 procent |
Technisch resultaat | -/0 | Kans op lagere groei en een slechtere voerconversie |
Diergezondheid | 0/+ | Minder verteringsproblemen |
Welzijn | + | Minder voetzoollaesies, minder huidaandoeningen |
Arbeid | 0 | Verminderde arbeidsomstandigheden door hogere fijnstofbelasting, het schoonmaken van de stal is echter eenvoudiger |
Investering | 0 | |
Kosten | – | Hogere voerkosten, lagere groei en slechtere voerconversie. Daar staat tegenover een positieve beïnvloeding kuikenkwaliteit (minder afkeur) en lagere mestafzetkosten. |
— zeer negatief; – negatief; 0= neutraal; + = positief; ++ zeer positief