Melkveehouder Tom Lugtenberg uit Olst nam deel aan Proef op de Som, deelproject van Proeftuin Natura 2000. De melkveehouder probeert zo min mogelijk jongvee aan te houden om maximaal koeien te melken. “De kostprijs van jongvee is erg hoog en de opbrengst van een kalf dat je verkoopt is relatief laag. Dus wij proberen de omzet omhoog te krijgen door jongvee te minimaliseren. Daarnaast heb je veel minder ammoniak en fosfaatproductie als je jongvee direct afvoert.” Bekijk zijn praktijkverhaal in deze video.
“Mijn vader zei altijd, als je een slechte melkkoe nog een keer insemineert, dan geeft het nog altijd meer melk dan een goede vaars. Daarmee kan je jongvee besparen.”
Streng selectiebeleid
In de nieuwe jongveestal heeft familie Lugtenberg maar maximaal zestig plekken. “Dan weet je dat je er niet meer dan 30 op jaarbasis kunt aanhouden en dat je wel moet selecteren.” Tom zet in op een strak selectiebeleid. “Vooraf maken we een lijst met de koeien die we insemineren met Roodbont en de rest met Belgische blauwe. Koeien die we willen uitselecteren, dekken we nog een jaar met de Belgische blauwe waardoor je het vervangingspercentage laag kunt houden. Een Belgisch blauw kalf brengt 100 tot 150 euro per kalf meer op, dus daardoor krijg je hogere omzet en minder ammoniak- en fosfaatproductie.
Toekomst
Tom houdt nu 150 koeien met 50 stuks jongvee op 61 hectare cultuurgrond en 24 hectare natuurgrond. Over vijf jaar wil Lugtenberg 160 koeien met 60 stuks jongvee houden en grondgebonden zijn. Dat wil hij bereiken door zich strak aan het inseminatie- en selectiebeleid te houden. “Het is van belang dat je aan je ammoniak, fosfaat en portemonnee denkt. Dat kun je heel goed bereiken door je aan je plan te houden.”
Ook aan de slag?
Ook aan de slag met ammoniakreductie op uw bedrijf? Kijk eens naar dit maatregelenoverzicht om te zien welke maatregelen voor u interessant zijn. Er zijn ook maatregelen die geen betrekking hebben op het aantal stuks jongvee.